onsdag 7 oktober 2015

Rescension av Wicked Hero kapitel 1

Wicked Hero kapitel 1(Obs! Detta inlägg har idag redigerats ganska rejält då jag kände att jag for iväg lite med mitt kritiska skrivande och ångrar att jag var såpass över pedantisk som jag var. Jag ber om ursäkt för detta och lovar att framtida serie-recensioner inte kommer att vara på det sättet eller redigeras lika tungt efteråt. Jag var i en ganska påfrestande period i mitt liv just då men jag borde ha vetat bättre än att låta det komma ut i mitt skrivande.) 

Jag minns för några år sedan hur jag såg detta på Stockholms Internationella seriefestival och genast blev väldigt imponerad! Framför mig låg ett helt bord fullt med läckra illustrationer som var riktigt vältecknade och bra digitalt färglagda. Skaparna Adrian Malmgren och Charlotte Winroth var inte närvarande just då men de verkar vara ytterst skickliga och erfarna illustratörer baserat på vad jag såg.  I seriesverige under den längsta tiden så har mediet mest dominerats av självbiografiska och ärligt talat oftast ganska fullt tecknade serier som de som brukar förekomma i Galago. 
Därför så är det väldigt skönt att se allt fler svenska serier som är snyggt tecknade och detaljerade.

Jag har inget emot vardagsrealism eller självbiografiska serier då såklart, jag har ju gjort några själv. och visst är det ju själva berättelserna som räknas i första hand.
Men tecknarstilen är ändå väldigt viktig för att inte bara passa till berättandet men för att tilltala och hålla kvar läsarna. Men jag blir ärligt talat rätt illamående och deprimerad när jag läser serier i just den stilen som brukar förekomma i självbiografiska serier så därför känns det enormt tillfredsställande för mig att se hur det har blivit allt fler och fler snyggt tecknade serier och som även är i genrerna sci-fi och fantasy som jag föredrar.


Under den längsta tid så väntade jag dock på att få se dessa teckningar och figurer i en komplett berättelse i serieform! Jag kollade in mycket via deras facebook-sida och deras hemsida wickedhero.se och blev allt mer och mer sugen på att få läsa ett äventyr. Det närmsta jag kom under en längre tid var dcok bara en prolog på deras hemsida fast det gjorde mig inte så mycket klokare på handlingen eller nånting annat för den delen.

Jagk unde desvärre inte hitta dom nu men det är mer än möjligt att jag missat något.
Serien kändes då mer som ett experiment ärligt talat och  i den fasen har man ju själv varit med sina egna serier så.

Vad jag har fattat av Wicked hero, enligt deras patreon sida och vad som står på facebook, så verkar det vara en berättelse som framförallt allt handlar om hackers i en framtidsstad som arbetar i en the Matrix-aktig cyberspace värld för att kämpa mot regeringen eller nått liknande.


 

Så 2014 gavs det äntligen ut en serie.

Jag ville köpa den fast ärligt talat så tyckte jag att det var ett ganska löjligt högt pris för en serie på bara 40 sidor. Jag kanske låter kräsen och snobbig vilket jag ber om ursäkt för men ni kan ni ju avgöra själva.

Det är fullt möjligt att priset kan ha gått ner vid det här laget men när jag kollade senast så var det samma. Men tydligen så funkade det visst bra att sälja för det priset då väldigt många av de jag känner hade köpt denna serie som de sen visade på FB. Denna serie fanns upplagd på deras hemsida ett tag fast liksom "prologen" så finns den visst inte kvar längre. Baserat på vad jag såg när jag bläddrade snabbt i den serien när jag höll den i handen på mässan så föreföll det att vara samma berättelse iallafall.
Men det här verkar vara nått utdrag från en längre historia fast som utspelar sig mycket senare. Inte för att det heller gjorde en mycket klokare på exakt vad detta ska handla om, vilka karaktärerna är eller vad de håller på med. Men jag har sett liknande serier göra så förut.

Jag vill ändå påpeka att tydlighet är nått av det viktigaste som finns när man gör serier. Både när det kommer till bilder och berättande. Men låt oss säga att detta var mer som en preview serie för att locka till den slutgiltiga och officiella versionen och gå vidare istället.  
Jag har läst vidare på hemsidorna som nu har uppdaterats en hel del och som det står så ska det visst involvera en hel rad olika andra teman med som komplexa relationer, transexualitet och tydligen feminism.

Så långe det huvudsakligen lägger fokus på att berätta en bra historia med relatrbara och intressanta karaktärer och inte blir för politiskt så funkar det för mig personligen. 


Men iallafall nu detta år 2015 i Maj så fick jag äntligen tag i ett exemplar av den senaste serien som ska vara det officiella, första kapitlet av det kommande eposet som är Wicked Hero bok 1! Och för ett lite mer resonabelt pris också denna gång! Bra! Utmärkt!  
Jag tänkte ha en SPOILERS rubrik för den här sektionen som ska beskriva handlingen men ärligt talat så är jag inte rädd att avslöja något då den finns uppe att läsa på den officiella hemsidan.

Jag tror att detta ska vara en webbserie som senare ska tryckas i böcker eller liknande.

Hur som helst så kan ni läsa serien här nedan så att ni hänger med och även bilda er egen uppfattning. Men för er som har problem med engelska så ska jag ändå beskriva vad som händer och visa er utdrag från den svenska versionen.

http://www.wickedhero.se/

Vi ser här de två huvudkaraktärerna Adrian Wicker/Ad-cat och Xan72 när de för första gången möter varandra i verkligheten efter att ha använt sina ”mad hacking-skillz” för att bekämpa......vad dom nu bekämpar. Det framkommer inte i just denna serie.  Karaktärerna går under sina internet alias. ”Xan72” (bruden) ska tydligen praktisera hos ”Ad-cat” då han visst jobbar som data-tekniker när han inte illegalt hackar sig in i andra människors privata maskinvaror ;P (hehe.)

De har en liten konversation på kontoret när de dricker kaffe som visst är väldigt surt (jag kan relatera till hans smak där) just innan de ska börja jobba. Han tar henne till ett lager men istället för att faktiskt låta henne jobba med datorer så ger han henne i uppgift att städa lagret. Han åker iväg för att ta sig an ”kundmöten” och lämnar henne ensam för att göra sitt arbete.

Sur och besviken bestämmer sig Xan72 för att hämnas så hon slår ett nummer till en bekant för att ”casha in några tjänster”. Adrian/Ad-Cat kommer tillbaks för att se att hela lagret är omdekorerat till en snygg och fräschig lokal med nyan-cat och lol-cat bilder överallt. Fast han tycker visst om sånt så istället för att bli helt chockad och förskräckt så blir han jätte imponerad och överlycklig.

Hon ger honom då inredningsfirmans räkning på 15000 kr (antar att det är kr i alla fall, de förklarar aldrig vad det är för valuta här) vilket gör att färgen från hans ansikte försvinner rätt fort.

 Fast sen så lugnar han ner sig nästan med en gång och ber om ursäkt för att han betedde sig som ett as förut. De utbyter en lättsam konversation, blir sams och går in i huset igen.

Kapitel ett slut.

Det här var ju knappast en dålig berättelse eller så men jag känner ändå att den var lite otillräcklig.  Jag vet inte hur ni känner men jag väntade mig nog lite mer efter all denna väntan och all hype. 

Om det här nu ska vara en berättelse om futuristiska hackers i cyberspace varför fick vi då inget futuristiskt hackande  i cyberspace? Och ingen av de teman som jag räknade upp ovan är inkluderade på i handlingen heller.


Det framkommer inte ens riktigt att de är hackers i själva serien. Hade man inte läst något innan på deras hemsidor online så vet man ingenting om vilka de här två egentligen är eller vad de gör. Visst står det på baksidan av Fanzinet men läser man i ordning från vänster till höger så får man veta det först när serien är slut. 
Hade beskrivningen på baksidan som visas här ovan omarbetats lite och fungerat som en introduktionstext istället som man läser just innan första sidan så hade det nog kunnat funka lite bättre tror jag. Jag känner nästan att denna berättelse nog hade kunnat funka som ”kapitel 2” istället och att det varit bättre om de händelser de beskriver här som ska ha hänt innan som står här ovan varit denna serie istället.

Inte för att mitt sätt är perfekt eller så, det finns fler än ett sätt att göra en berättelse på men det är vad jag tycker. Som ni ser här så blir de som någon form av digitala avatarer i cyberspace eller nått liknande när de hackar sig in i datorer och bekämpar orättvisorna på det sättet. Det är det här som de har byggt upp, sagt och visat att serien ska handla om. Och istället…… 
……så fick vi en episod av ”Vänner”.


Okej nu retas jag bara lite så ta det inte för personligt okej? :P Men det här är väldigt viktigt tycker jag. Det är ju det här som ska vara seriens identitet och som gör den till vad den är. 

Låt säga att ni läser en historia om Spider-man och så är det bara Peter Parker som sitter i en park och dricker kaffe eller joggar under hela berättelsens gång. Tänk hur det skulle kännas att köpa en superhjälteserie om Spider-man och förvänta sig superhjälteaction, spänning och fighter men så får man bara det.

Jag säger såklart inte att det inte ska vara med drama, humor och karaktärsrelationer i berättelsen också för det är naturligtvis en absolut självklarhet!
 Men om du inte har med något av det  i serien som har att göra med Spider-man på något sätt som nätsvingandet genom staden, brottsbekämpning eller superskurkar så har du slösat bort den karaktären. 

Om man vill ha ett nummer som fokuserar mer på just Peter Parkers privatliv så är det okej men Spider-man ska vara med till viss del på något sätt.


Wicked Hero som jag fattat det är ett futuristiskt science-fiction drama som ska handla om hackers som enligt beskrivningen på baksidan av detta fanzine: ”Slagits emot samhällets skeva normer och hackat för att försöka ändra världen till det bättre.” 

Detta finns inte med i det introducerade kapitlet så jag måste tyvärr känna att det känns lite som bortkastad potential just i det här fallet.

Detta är såklart bara del 1 av en större ”saga” så man kan ju inte ha med allt i en berättelse.
Men det känns som att detta kapitel även är tänkt att funka som en fristående berättelse på samma gång. Vilket är bra!

Men som en fristående berättelse så ska den även inkludera det som gör Wicked Hero till vad den är! Det här ska ju vara kroken som drar in läsarna och som får dem att bli intresserade och som gör att de vill läsa mer av kommande nummer. Jag tycker inte det lyckas så bra med det.   Jag finner även lite små hål i berättelsen här och där som förvirrar mig fast denna sektion är extremt petig så jag ber om ursäkt :P 

Xan72"cashar" alltså in ”några tjänster” här men de måste fortfarande betala för dem? Är inte hela grejen att när någon är skyldig dig en "tjänst" att någon ska göra något för dig utan att denna ska få något i gengäld?
Jag fattar att det är för att ge igen på Ad-Cat men då kan hon väl bara ringa från kontorstelefonen medans han är borta, hyra inrednings-firman och låta räkningen gå till företaget precis som det hade gått till i vanliga fall?

Det är väl lika bara att göra som vilken annan kund som helst skulle ha gjort om de ändå måste betala för allting? Att kalla in en tjänst låter helt fel här tycker jag.

Sen så säger hon i slutet att hon faktiskt HACKADE SIG IN i hans företagskonto.
Så då var det hackning med i serien…..men vi fick inte se nått av det.

 Fast jag förstår inte varför hon behövde hacka sig in egentligen. 

Och hur kan en tonåring ha sånna här kontakter?
Visst, hon ska vara en skicklig hacker fast även med den vetskapen i huvudet så tycker jag inte att det svarar på min fråga direkt. Å andra sidan så är det här en science-fiktion serie så jag kanske bara ska ta och hålla käften XS

Men det är lite sånt här som ska komma fram i själva serien inte på sidor av beskrivande text som finns runt omkring.  

"SHOW.
DONT TELL."  


Jag medger fullt ut (speciellt såhär i efterhand) att detta är väldigt plottriga grejer men det här är ganska logsika frågor som jag vill ha ett svar på. Sen så är det så väldigt synd att vi inte får se nått av hackandet som Xan72 gör. Den här serien är 14 sidor lång vilket redan är rätt mycket så jag kan förstå varför de inte vill överskrida det antalet. Speciellt när man arbetar under tighta deadlines (tro mig, jag vet.) 
Fast de hade inte behövt göra mer sidor ärligt talat. Jag kom på en någorlunda tillgivande ideé som skulle kunna användas i framtiden. Det hade bara blivit en sida då men det hade räckt. 

Men okej. Nog med negativitet ett tag. Ja är ny med att recensera så jag medger fullt ut att jag har mycket att lära mig. Låt oss prata om vad jag faktiskt gillar med serien nu istället.  


Tecknarstilen är utan tvekan det bästa här. Den är detaljerad men inte för detaljerad och väligt ren och uttrycksfull. Karaktärsdesignen är bra och unik och bakgrunderna gör sitt jobb och det är aldrig någon fråga om vart figurerna är eller vem som är vem. Det fungerar som en avslutande och kort, episodisk berättelse samtidigt som det är första kapitlet i en bok. Vilket är väldigt bra!
Det är en medelmåttig berättelse som är lättsam och lite smått charmig. Den var åtminstone bra utförd i sitt berättande för vad det var, även om det var lite hål här och där. Det tryckta papperet är av prima bra kvalité och mängden text är väl balanserad i rutorna genom berättelsen.  

(Något som jag själv har problem med ofta i mina egna serier.)

Man fattar vad som händer och den har ett fast slut som även fungerar som en fortsättning, vilket är toppen!   
Den är slutligen mycket konkretare och tydlig i sin handling med. 

Så kortfattat:

Är serien dålig?
-Nej. Bara lite av en besvikelse. 

Är serien bra?
-Den är helt okej. Den duger bra och det är inget större fel med den.

Jag vet att det låter konstigt efter all kritik jag just gav men i sin helhet och i överlag så funkar den bra som en berättelse trots sina brister.

Men ska jag vara ärlig i mitt bedömmande och rättvis som kritiker så kan jag inte bortse från bristerna heller så därför måste de vara med också.  

Jag kanske förekom som lite väl hård och kritisk men ni ska veta att jag var väldigt öppen när jag började läsa denna serie precis som jag är med allt annat jag beger mig in i. Jag skrev detta för att jag tycker att det är intressant att skriva om och inte för att jag vill vara ett as.
Men det jag saknade här kommer säkert att förekomma i framtida fanzines!

 Så som det ser ut nu för denna serie så kan jag inte personligen ge denna serie mer än två CH the Man´s av fem.
Malmgren och Winroth må vara ytterst skickliga illustratörer men när det kommer till själva berättandet så behöver jag lite mer för att bli tillfredställd.

Fast då det såklart tog fem miljoner år att göra detta inlägg  XS så har det ju nu såklart kommit ut en ny Wicked Hero serie som såldes på Malmö comicon och på Bokmässan 2015! Den ser ut att innehålla mer hacking  i cyberspace i alla fall av framsidan att döma.
Fast missförstå mig inte nu. Även om jag själv inte blev så imponerad så säger jag såklart inte att ni själva inte ska köpa detta nummer om ni nu är intresserade!
Gillar ni vad ni ser så borde ni definitivt kolla in mer och ge det en chans!

Detta här var bara mina åsikter. Läs serien själva och bilda era egna.

Ni kan kolla in mer på deras officiella hemsida som länkas här igen.

http://www.wickedhero.se/

Och på deras Patreon där ni kan donera till projektet om ni vill.

https://www.patreon.com/Wickedhero?ty=hVi får se om jag köper fler fanzines. Jag kanske väntar tills första boken kommer ut eller tills
detta börjar ta fart som webbserie istället. Vi hörs!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar