måndag 27 oktober 2014

söndag 26 oktober 2014

Fågelskrämman (egen design)


Som ett litet projekt nu fram till Halloween och Alla Helgonas dag som äger rum om två veckor så tänkte jag utmana/roa mig själv genom att teckna lite Batman skurkar fram tills dess!

Trots allt så är det ju inte bara vida känt att "Överläppens" skurk-galleri är det bästa någonsin men om det är några karaktärer superhjälteserier som lyckats förmedla skräck och terror mer än några andra med en brännande eftersmak i psyket så är det många av Batmans kända fiender! 


                                                       Det är bara att inse fakta: Gotham city ÄR Halloween town! 


Den första av dessa personifierade demoner på listan blir ingen annan än den självutnämnde mästaren av skräck själv! Proffessorn av paralys! Doctorn av dårskap!

Jonathan Crane alias THE SCARECROW!!!! Han representerar Batmans rädsla som han begraver djupt under sin mask och låser in i sin bur av kött och ben för att bekämpa just samma rädsla ute på gatorna. 

Och även om fågelskrämman sällan varit särskilt skrämmande utseendemässigt (vi återkommer till det snart) eller hotfull så är han fortfarande ett hot mot Gotham´s innevånare och dess mörke riddare med sin ikoniska skräckgas, höga intellekt och sadistiska natur! Med sin djupa förståelse för det mänskliga psyket och den inre, självklara fasa som styr oss alla så bör denna galning anses som extremt farlig!


Detta var dock inte den första skiss/teckning jag gjorde av honom som ni kan se ovan. Jag ville få till en egen unik design men som man fortfarande lätt kan länka till karaktären när man ser honom. Det får heller inte vara för likt tidigare versioner men jag måste fortfarande gilla den (så det är möjligt att det förstnämnda inte kommer att gälla för de andra skurkarna jag kommer göra.) 

Men som ni säkert förstår så var det här inte riktigt något som man kunde göra på en kafferast. Fast det gick ändå relativt fort på några få timmar......även om inlägget här i sig råkade bli lite uppskjutet pågrund av privata saker som störde arbetsprocessen och som jag inte tänker diskutera här.

Den andra skissartade bilden här ovan var faktiskt den första och den är nog den som man mest förknippar med Fågelskrämman rent utseendemässigt. Däremot så var den lite väl lik tidigare versioner och det är inget direkt fel med det. Men det här är grejen: Fågelskrämman/Scarecrow är inte läskig.

 Maksen är väl helt okej i de mesta fall men sen så kvartstår alltid det faktumet att när man väl ”sett förbi den” så är det bara en tanig nörd som hoppar omkring och skjuter upp kemikalier i ansiktet på en. Det gillar jag inte.
Även i DC comics New 52 omstart från 2011-framåt så har de fortsatt med denna tradition då
han bara är lite mer än en irritation för den mörke riddaren. "Get out of the way, bitch! IM BATMAN!" 

Och när man är den självutnämnde ”Skräckens mästare” så är det en ganska stor nackdel att inte vara särskilt skrämmande eller hotfull själv! 

 Även i Batman the animated series så nämnde de att de hade stora problem med att få honom att se läskig ut.
Det är nog itne för inte som han gått igenom två designer genom hela säsong 1. 

 I alla versioner jag sett honom (inklusive i Christopher Nolans filmer) så har detta varit ett problem. Jag insåg det medans jag tecknade honom utan sin mask och kom då på att göra honom mer deformerad under den. På så vis så blev han nästan läskigare utan mask än med den. 


Fast i sånna fall, varför då ens ha kvar masken? Scarecrow har aldrig direkt visat att han är rädd om att skydda sin identitet och alla vet ju vem han är i vilket fall så.  

Jag gav honom även en rock för jag tyckte det såg bättre ut. Det gör även att hans silhuett blir mer hotfull och spöklik, vilket passar honom. Men han var fortfarande lite för lik en annan inkarnation som faktiskt är den enda som uppfyller de krav som jag beskrivit ovan.   

.......holy shit.........now where talking 8S!!!!!!! 

Det var först i Batman säsong 4 (eller The New Batman adventures) som han verkligen såg skrämmande ut! Så in i helvete också! Han var inte bara mycket längre och mer lugnare och systematisk men hade nu även en ny röstskådespelare: Jeffrey Combs från filmen Reanimator som istället för den nu avlidne Henry Pollic II som gjorde rösten till den tidigare inkarnationen.
Vila i frid Henry. Du var asgrym  i den roll du blev tillgiven! 

 Denna nya version gick verkligen över gränsen på många sätt! För det första så är detta verkligen extremt och riskartat att ha i ett barnprogram. Men det är en av många anledningar varför Batman TAS var så hardcore. Det var alltid så vuxna och mörka berättelser som oftast var djupt psykologiska med karaktärerna. Grejen är även den att han knappt ser ut som en "fågelskrämma" längre utan mer som ett lik som rest sig ur graven för att terrorisera folk (som skaparna säger fjärde säsongens DVD) 
Så ja. Riktigt väldesignad och skrämmande (äntligen)! Visst han kan inte slåss för fem öre men det har aldrig varit hans grej så det spelar ingen roll. Jag körde lite med samma stil då jag tog bort masken helt och hållet och gjorde honom som en zombie. 
Kanske han har lemlästat och experimenterat på sig själv. Varför inte, han är ju besatt av rädsla och att övermanna allt och alla med fruktan vart han än går så då är det väl inte mer än logiskt att en sådan besatthet gått helt överstyr för en sådan psykopat. 

Jag vet inte riktigt hur ögonlappen kom till. Förmodligen för att jag gillade den som en del av huvan från den första skiss jag gjorde och ville ha kvar den. Måste säga att jag blev ritkigt nöjd med slutresultatet med. Det är förmodligen inte särskilt logiskt att man kan leva med en sån skadad och sjuklig kropp eller ens prata utan läppar :P men fuck it! Det är superhjälteserier, löjligare saker än detta har hänt och inträffar konstant i serier. Han är lång i min version med! Det får jag inte glömma nämna. Jag säger inte att karaktärer måste vara det för att vara läskiga men det hjälper i många fall. Ta Hannibal Lector eller Toyman från Superman TAS nedan, till exempel ;) 


       

Hursomhelst så var det var jag hade att säga om detta. Lite intressanta tankegångar kring designer, vad som går igenom huvudet på de flesta och vad jag tycker är viktigt att tänka på för att få till den önskade effekt med karaktärens utseende. Jag kommer såklart inte att göra ett sånt här längt inlägg till varje design men jag är ändå glad att jag gjorde det här. Kommer nog göra några små bilder till i veckan så håll utkik för det på bloggen.
                 


tisdag 7 oktober 2014

Lite ord om mitt deltagande i den internationella 24-timmars seriedagen nu i helgen

Så då var "stölleprovet" gjort och man är hemma och helt utvilad (typ). Dygnet är äntligen helt omställt efter två dagar (typ), fast det gick faktiskt inte ut så mycket över mitt dagliga jobb som tur var........(typ) XP

Okej nu räcker det. Jag skojar bara.

Måndagen funkade utmärkt och tisdagen fick jag ett allergi anfall men det är helt orelaterat till ämnet i fråga.

Men man är ju rätt uthållig och viljestark när det väl räknas så ;)

Vill förresten passa på att säga att mitt inlägg om Bokmässan i Göteborg kommer senare än tänkt då jag nonchalerade det och sköt upp det......jag blev lite distraherad.....igen XS. Men det kommer imorgon kväll!Bloggande om året seriefestival kommer komma snart med.

Hursomhelst så var det både en trevlig och intressant upplevelse. Jag hann tyvärr inte klart denna gången men jag lyckades iallafall göra 14-15 sidor vilket tydligen räckte för att få ett diplom!

 

Det kom något oväntat för mig då jag inte fick något sådant senaste gången jag tog mig ann denna utmaning för fyra år sedan på serieskolan i Malmö. Och där så fick jag till mer sidor också, hela 21 stycken innan jag gav upp och gick hem och lade mig. I detta fallet så insåg jag att jag inte skulle klara av det med den tecknarstil jag använde även fast jag trodde att det skulle vara tillräckligt för att hinna klart i tid! Jag inser att jag borde ha gjort det ännu simplare men jag liksom några andra som var där ville gärna hålla ett visst mått och standard på kvalitén i teckningarna även om man måste ruscha det hela.

Känns dock skönt att man inte var den enda som inte hann klart med sitt dock. Men jag känner mig nöjd iallafall och detta var en kul överraskning! Fast nästa gång så ser jag till att göra det hela ännu simplare så jag får ett diplom för en färdig serie med! Och näste gång blir det ingen dialog med då det faktiskt var det som tog mest tid att göra XS


No shit! Them words alltså....
Ett litet utdrag från serien där protagonisten Clive Toppermann alias "mästertjuven"känd som  Natträven finner den "fagra" prinsessan Ladida som tillfångatagits i en grotta full av monster och dödliga fällor. Låt oss bara säga att hon inte riktigt matchar den "fysiska beskrivning" som efterlysningsaffischen angav. (btw läs vad Modnar Gnihtemos blir baklänges ;D) 

Det lovades en fet belöning för hennes befriande plus ett giftemål med den fagra mön och ehmmm.....ja.....låt oss bara säga att detta ger Herr Toppermann en liten tankeställare om att det faktiskt är en person han ska rädda och inte bara en leksak som ska hämtas som ett pris ;P. Den tjockskalliga kåtbocken!

Men som ni då kan se så blev det ett Sons of plunder äventyr! Helt ärligt så hade jag en hel del bra ideer till denna story innan jag började vilket man egentligen inte bör ha i denna utmaning då det är tänkt att man ska improvisera fram det mesta XP men, men. Jag skrev inte ner något iallafall. 
Jag är faktiskt väldigt nöjd med den även fast den inte blev färdig. Fast jag insåg rätt snabbt att den lätt hade blivit längre än 24 sidor XS. Detta passar mer till den humoristiska ton som jag tänkt för Sons of Plunder i framtiden då ni som läst det fanzine jag gav ut på SIS vet att tonen skiljer sig något. 

Det kommer att bli en liten blandning av humor och allvar i framtiden kan man säga. Ville även ha detta på engelska då det var tänkt att vi skulle skanna in detta och lägga upp på officiella 24-timmars seriehemsidan. Detta är ju ett internationellt event trots allt. Men, men detta kan funka bra som en framtida grund till en berättelse från Sons of Plunder universumet! Det var även ett annat misstag jag gjorde, nämligen att använda karaktärer som är mina egna och som jag är väldigt rädd om. Då vill man helst att de ska se bra ut och är inte lika villig att göra en simplare stil för att det ska bli klart. Som sagt något jag inte tänker göra till nästa gång!

Jag vill dock passa på att be om ursäkt om jag verkade något irriterad fram emot de senare timmarna förresten :P. Även fast min mentala uthållighet och viljestyrka har ökat rejält sen första gången jag gjorde en 24-timmars serie så är jag fortfarande ingen "morgon-människa" och blir lätt lite småsur när jag är lite trött. Jag höll det ju för mig själv så klart och skällde inte på någon men så ni vet varför jag var lite tyst, osocial och lyssnade på musik i hörlurarna när det blev mycket oväsen och flams.

Iallafall så gillade jag detta och jag träffade bra folk med! Både gamla och nya ansikten :)
Dagen efter blev faktiskt förvånandsvärt underhållande dock vilket jag inte väntade mig då det var söndag! Så här var det:

Jag hade sovit drygt 3 timmar då jag gett upp med min serie och gått och lagt mig. Jag vaknade vid klockan 09:00 då jag även fick höra att vi skulle stänga evenemanget tidigare då alla andra var färdiga så jag fick gå därifrån. Detta innebar dock att jag blivit tvungen att vänta ännu längre på mitt tåg som gick 14:25. Det trista väntandet kombinerat med min sömnbrist var ingen bra kombination och det sista man vill göra är att däcka på Stockholms Central. Fyfan, du blir bara rånad om du har tur alltså.

Det gick ett tåg tidigare men då blev jag tvungen att betala 600 kr sååå......nej tack. Då fick jag en trevlig upptäckt när jag kollade i min mobil. Nämligen att Science-fiction bokhandeln har öppet från 12-16:00 på söndagar! Det hade jag ingen aning om faktiskt men jag klagar då banne mig inte!

Inte bara det men påvägen dit så upptäckte jag även att den mysiga lilla affären: Serieboden hade öppet! Jag drog mig in en sväng och kollade på det vanliga, x-men, Spider-man, Magnum och annat.
Da goooooood stuff, baby! ;) 

Jag har varit till Serieboden många gånger genom åren och vanligtvis så är detta vad jag brukar köpa. Fast på senare år har jag även blivit intresserad av att spela Rollspel vilket jag gillar enormt mycket!
Vilket då  det kom till min stora överraskning att han hade lite sådana grejer med i den lilla boden! :DNi anar inte hur glad detta gjorde mig! Sånt här är inte billigt att köpa online när man faktiskt hittar det kan jag säga! Vare sig det är på Tradera eller någon online-butik med gamla grejer i lagret! Så bara 349 kr var en himla bra deal för hela paketet!

Jag bar mig därefter av till sci-fi bokhandeln och köpte mig Lobo: Portrait of a Bastich som ni såg ovan (resten var från serieboden) och tog därefter en sjudundrande god milkshake på glassaffären bredvid! Synd att jag inte hade så mycket tid kvar att vara där dock för det var sista dagen i el H.P Lovecraft festival där på bokhandeln med. Jag passade dock på att fråga om Lovecraft relaterade rollspel (och vet ni inte vem jag pratar om så skäms på er ;P) och fick en del bra tips på vad som är bra och vad man kan börja med.


Nästa månad, då jävlar!

http://www.sfbok.se/asp/artikel.asp?VolumeID=74672

Jag var inne på Comics Heaven som är en liten bit neråt på en gata och fann en del grejer därmed. Leksaker bland anna-!......ehrmmm jag menar....."manliga samlarobjekt för vuxna, hardcore seriefantaster", ehehehe.
................................................................

Aaaaanyway, det har gått åt lite väl mycket pengar nu bara i början på månaden så jag avvaktar ett tag med saker nu. Därefter var det hemfärd med tåg. Allt funkade bra förutom en rätt igenom irriterande och bortskämd ungjävel som var högljudd och inte ville hålla käften. Jag är icke en våldsam man, och slår inte barn.....men ibland så är det lite väl äckligt frestande alltså XS.

Så det var min lilla historia om 24-timmars serien, jag vill åter igen tacka Lisa Medin och Stef Gaines som höll i evenemanget (I stockholm) och alla medverkande med! Hade jag inte varit ibland er så hade jag aldrig funnit motivationen att teckna så länge som jag gjorde!

Ha det gött och så ses vi kanske nästa år! Mårs!


fredag 3 oktober 2014

Utmaningen återupptas ännu en gång!

Så då är det dags att ta sig igen detta "stölleprov" (som morsan kallar det ;P) åter igen!
24-timmars serien brakar officielt om ca 12 timmar (mer elelr mindre, något sånt) och jag ska till stockholm och träffa gamla bekanta och vänner för att TECKNA I 24 TIMMAR!

Senaste gången jag gjorde detta var för ca 4 år sedan när jag gick på serieskolan i Malmö! Det gick helt okej, fast segt. I år kommer det gå betydligt bättre dock då jag har mer erfarenhet och mycket bättre material i form av pensel-tuschpennor, baby! Ett måste när man ska teckna fort och effektivt!

Detta blir ett dygn att minnas kan jag lova för jag har mycket goda och skojiga idee´r!

Inte särksilt trevliga ideér dock......mmmmhmmm.....hmmm.....mmuhahahahahahAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!!!!!!

................

(EHM!) Ursäkta mig jag, ehm, tänkte på något roligt, där......
Men vi hörs imorgon för då smäller det!

Mörs!